De Polderpioniers

Tentoonstelling over de eerste bewoners van de Noordoostpolder

Het inpolderen van de Noordoostpolder en Flevoland klinkt als lang geleden, van de Zuiderzee een leefgebied maken met vruchtbare grond, met het neusje van de zalm qua gemeenschap. Door de plannen van Cornelis Lely werd dit vanaf 1941 werkelijkheid en kreeg Nederland er een provincie bij.

Zomaar… landwinning! Het grootste kunstmatige eiland ter wereld aanleggen en dan gemiddeld 5 meter onder de zeespiegel. Een nieuw stuk land waar tegenwoordig meer dan 400.000 mensen wonen, wat we te danken hebben aan de pioniers die hier met een schop in de prut hebben gestaan en greppels zijn gaan graven. En dat alles in de hoop op een gunstige loting met de droom van een eigen boerderij.

Deze mensen verdienen allemaal een lintje, een naar hun vernoemde straat, een groet van iedereen op straat en boven alles verdienen ze een gezicht te hebben.

Het begrip kennen we allemaal, maar de daadwerkelijke personen zijn ons niet bekend.

Hopelijk zorgt dit project onder de jongste generatie ook een stukje bewustzijn en waardering, een generatie die voornamelijk visueel is ingesteld.

Dan zijn alle overgebleven pioniers geportretteerd en dan? Uiteindelijk is het doel om deze in het gebied te exposeren, waar mogelijk in de publieke ruimte, gezien dit niet alleen achter gesloten deuren thuishoort.

Om het stukje bewustwording wat te vergroten is er ook het idee om dit niet op één plek te exposeren, maar er een route / audiotour / interactieve wandel/fietstocht van te maken. Middenin de polder, waar het zich allemaal heeft afgespeeld.

Om dit te realiseren wordt er momenteel gezocht naar de laatste overgebleven pioniers, samenwerkende partijen en mogelijkheden om het geheel te financieren.

 

 




Gerelateerde projecten